Praktisk om bisættelse og begravelse

Af jord er du kommet... Til jord skal du blive

Dødsfald
Når du mister en af dine nærmeste, er der mange praktiske ting at tage stilling til. Derfor vælger de fleste at kontakte en bedemand, som kan hjælpe med at ordne de nødvendige papirer, anmelde dødsfaldet, kontakte præsten, kirkegården eller krematoriet osv.

Du har også mulighed for selv at stå for det praktiske. I så fald skal du anmelde dødsfaldet via Borger.dk, kontakte præsten, krematoriet eller kirkegården og kirkekontoret.

Hvis en person ikke er medlem af Folkekirken, vil man normalt tage det som udtryk for, at personen ikke ønsker at en præst fra Folkekirken skal medvirke ved ens bisættelse/begravelse. Højtideligheden vil så oftest holdes i kapellet.

Bisættelse
Hvis afdøde ønskede at blive brændt, bliver højtideligheden, inkl. jordpåkastelse, holdt i kirken eller i et kapel, hvorefter kisten bliver kørt til et krematorium. Senere kan urnen nedsættes på en kirkegård.

Der er også mulighed for at få asken spredt over havet, hvis det var afdødes ønske. I dette tilfælde skal bedemanden bruge en erklæring fra afdøde om ønsket. 

Begravelse
Hvis afdøde ønskede at blive begravet, bliver højtideligheden holdt i kirken eller et kapel, hvorefter kisten bliver kørt ud til graven, hvor jordpåkastelsen foregår.

Samtale med præsten
Inden begravelsen eller bisættelsen mødes afdødes pårørende med præsten for at tilrettelægge højtideligheden. Her kan du fortælle om den afdøde og vælge salmer.  På Den Danske Salmebog Online kan du høre salmer og vælge, hvad der skal synges til begravelsen. Tal med præsten, hvis du har andre ønsker. Præsten kan også tilbyde støtte og sjælesorg.

 

Vælg den rette kirke

Johanneskirken ved begravelse/bisættelse
En sidste afsked i Johanneskirken kan være en smuk og værdig oplevelse. Den rummelige kirke med plads til over 300 mennesker giver mulighed for, at alle kan tage del i afskeden, og den gode akustik sikrer, at ord og musik kan nå ud til hver en krog af rummet.

Vælger man begravelse ved Greve kirkegård, vil en kort, men smuk og naturrig køretur, føre de pårørende til kirkegården – en stille stund, hvor man kan samle sig og finde et øjebliks ro i sorgen. Kirken er også særligt velegnet til pårørende med fysiske udfordringer, især dem i kørestol, som nemt kan komme til og fra kirkerummet.

Greve Kirke ved begravelse/bisættelse
En begravelse i Greve Kirke er en smuk og intim afsked. Kirkerummet omslutter de pårørende i en stemning af ro og eftertænksomhed, hvor det historiske rum giver en følelse af forbindelse til dem, der er gået forud. Med plads til 80 mennesker i kirken og mulighed for ekstra plads i stalden kan alle, der ønsker at tage afsked, finde en plads i denne særlige ramme.

Begravelse og bisættelse

Læs mere om begravelse og bisættelse på folkekirken.dk

Sorggrupper

I folkekirkens sorggrupper kan du finde støtte, hvis du har mistet en, du holder af. Du behøver ikke komme i kirken ofte for at deltage